Doodrijder Nieuwerkerken – “Wetgever had dit drama perfect kunnen voorkomen” (politierechter Peter D’Hondt)

Het dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf in augustus vorig jaar in de Aalsterse deelgemeente Nieuwerkerken, waarbij een 20-jarige autobestuurder onder invloed van drugs een meisje van drie doodreed en haar moeder fataal verwondde, had vermeden kunnen worden. Dat heeft politierechter Peter D’Hondt gesteld in zijn vonnis, dat het college van de hoven en rechtbanken donderdag beschikbaar stelde. “De inertie en het gebrek aan moed van de wetgever om de lichamelijke en psychische geschiktheid van kandidaat-bestuurders te controleren is schrijnend en had een drama als dit perfect kunnen voorkomen”, zei de politierechter.

Het ongeval gebeurde op zondag 23 augustus in de Kwalestraat in Nieuwerkerken. Een meisje van drie jaar en en haar 31-jarige moeder uit Brugge werden aangered en door een autobestuurder, die daarop de vlucht nam. Het kind overleed ter plaatse en de vrouw bezweek enkele dagen later aan haar verwondingen. Dankzij de verklaring van getuigen kon de vermoedelijke dader kort na de feiten worden opgepakt.

De toen 19-jarige jongeman uit Haaltert legde een positieve ademtest af. De aanrijding gebeurde in een zone 30, maar de man reed te snel. Zijn voertuig werd in beslag genomen en zijn rijbewijs werd ingetrokken. Hij werd aangehouden op verdenking van onopzettelijke doding, vluchtmisdrijf en dronken rijden. De politierechtbank veroordeelde de man maandagnamiddag tot zeven jaar cel, waarvan achttien maanden met uitstel. Hij kreeg ook een rijverbod van tien jaar opgelegd.

Peter D’Hondt haalde in het vonnis zwaar uit naar de wetgevende macht. De jongeman bleek onder invloed van alcohol, cannabis en cocaïne. “Naar eigen zeggen gebruikt beklaagde reeds drugs sedert zijn 14 jaar. De inertie en het gebrek aan moed van de wetgever om de lichamelijke en psychische geschiktheid van kandidaat-bestuurders te controleren is schrijnend en (de wetgever) had een drama als dit perfect kunnen voorkomen. Elkeen op het terrein van het verkeersstrafrecht stelt immers een exponentiële stijging vast in het aantal drugsgerelateerde feiten”, motiveerde de politierechter.

“De combinatie van overdreven snelheid en roekeloos rijgedrag enerzijds en het sturen onder invloed van alcohol en drugs anderzijds, zijn andermaal de dodelijke cocktail gebleken met een jonge moeder van 31 jaar en haar kindje van 3 jaar als slachtoffer”, stelde het vonnis verder. “Wraakroepend daarbij is dat beklaagde de twee interventies van een paar maand ervoor van de lokale politie te Haaltert en waarbij hij ook onder invloed van drugs reed, volstrekt negeerde en allerminst enige verantwoordelijkheid opnam.”

De verdediging van de jongeman gaat in beroep tegen het vonnis, bevestigt advocaat Frank Scheerlinck. De correctionele rechtbank van Dendermonde zal zich na het gerechtelijke verlof opnieuw over de zaak buigen.

Bron: Belga

Bereken zelf uw verkeersboete!

Dankzij de boetecalculator van Boetecalculator.be kan u onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod dat u mag verwachten berekenen. Het resultaat is gebaseerd op meer dan 3000 verkeersvonnissen.

 

 

 

0 Berichten

  Laat een bericht achter

   

  Login

  Welcome! Login in to your account

  Remember meLost your password?

  Don't have account. Register

  Lost Password

  Register