Hoe erger het letselongeval, hoe hoger de verkeersboete

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) werkt aan zijn Mobiliteitsplan 2017, waarbij voornamelijk een aantal nieuwe wetsontwerpen betreffende verkeersinbreuken en ongevallen opvallen. Automobilisten die een ongeval veroorzaken door een ernstige overtreding, zullen een hogere verkeersboete moeten betalen naarmate de letsels bij hun slachtoffers zwaarder zijn.

Bestuurders die vluchtmisdrijf plegen, rijden zonder rijbewijs, te diep in het glas hebben gekeken of recidiveren, zullen een hogere verkeersboete krijgen als ze een ongeval veroorzaken met (zwaar)gewonden of doden dan wie dezelfde overtreding begaat met uitsluitend materiële schade. Nu wordt dat onderscheid niet gemaakt. De huidige strafwet voorziet dan wel minimum- en maximumstraffen, er wordt geen verband gelegd met lichamelijke schade. De politierechtbank oordeelt over de gepaste strafmaat voor elke concrete beklaagde. Bovendien wil Bellot de verjaringstermijnen verlengen en de maximumstraffen voor verkeersovertredingen gevoelig optrekken.

Brugs politierechter Peter Vandamme is geen voorstander van straffen die worden gekoppeld aan de letsels bij slachtoffers. Hij is van mening dat wetten duidelijk en zo min mogelijk voor interpretatie vatbaar moeten zijn. Hij vraagt zich af hoe de minister de gradatie van verwondingen en sancties zal bepalen. Een lijst van letsels, waaraan vervolgens een verkeersboete wordt gekoppeld, vertonen altijd tekorten.

Bereken zelf uw verkeersboete!

Dankzij de boetecalculator van Boetecalculator.be kan u onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod dat u mag verwachten berekenen. Het resultaat is gebaseerd op meer dan 3000 verkeersvonnissen.

 

 

 

1 Bericht

  • Verkeersboetes Reply

    9 december 2016 at 09:28

    Het is een goede zaak dat de verkeersboetes worden verhoogd voor zij die een ongeval veroorzaken met (zwaar)gewonden of doden!

     

Laat een bericht achter

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember meLost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register