Politie stelt meer dan dubbel zoveel drugsinbreuken vast in verkeer

Tussen 2010 en 2015 stelde de politie meer dan dubbel zoveel drugsinbreuken vast in het verkeer. Dat blijkt uit de verkeersstatistieken van de geïntegreerde politie, zowel federaal als lokaal, die voor het eerst een overzicht gaf van al haar vaststellingen van verkeersinbreuken. Die cijfers maken vooral duidelijk dat er nog meer nood is aan een verkeersveiligheidscultuur. De voorstelling van die statistieken werd bijgewoond door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) en Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bianca Debaets (CD&V).

4,6 miljoen verkeersinbreuken

Uit de statistieken blijkt dat men in 2015 in totaal 4,6 miljoen verkeersinbreuken vaststelde. Het merendeel daarvan, bijna 70 procent, heeft te maken met snelheid. Na een algemene stijging tussen 2007 en 2014 daalde vorig jaar het aantal verkeersinbreuken. Commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle wees het effect van sensibiliseringscampagnes aan als mogelijke verklaring. Ook de terreurdreiging, met een daling van het aantal verkeerscontroles, zou een rol kunnen hebben gespeeld.

De meeste van de inbreuken op alcohol, snelheid, gordeldracht en kinderzitje, de zogenaamde killers, namen in 2015 af, of bleven stabiel. Zo ging het aantal snelheidsinbreuken (3,2 miljoen per jaar of 8.800 per dag) met zo’n 5 procent omlaag.

Drugsinbreuken verdubbeld

Uitzondering is het aantal drugsinbreuken, met 2.264 inbreuken in 2010 en maar liefst 5.852 in 2015. Een verdubbeling, zo blijkt. Dit is het gevolg van de invoering van de speekseltest in 2011. Met die test kan de politie automobilisten controleren die zichtbare tekenen vertonen van mogelijk drugsgebruik. Bij een positief resultaat wordt de bestuurder verder onderzocht. Volgens Guido Van Wymersch, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, gebruiken mensen niet niet per se meer drugs. Ze worden meer gecontroleerd. In vergelijking met alcohol (zo’n 47.000 inbreuken) blijft het aantal drugsinbreuken vrij beperkt.

Tijdens de voorstelling van de statistieken kondigde Justitieminister Koen Geens (CD&V) aan dat het budget voor de speekseltesten dit en vooral volgend jaar aanzienlijk zal stijgen. In 2015 was dat 175.000 euro, dit jaar wordt er 180.000 euro uitgetrokken en voor 2017 werd zelfs een budget van 432.000 euro aangevraagd.

Bereken zelf uw verkeersboete!

Dankzij de boetecalculator van Boetecalculator.be kan u onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod dat u mag verwachten berekenen. Het resultaat is gebaseerd op meer dan 3000 verkeersvonnissen.

 

 

 

0 Berichten

  Laat een bericht achter

   

  Login

  Welcome! Login in to your account

  Remember meLost your password?

  Don't have account. Register

  Lost Password

  Register