Politierechtbank Halle: 3 bestuursters krijgen geen boete voor vluchtmisdrijf

Vluchtmisdrijf is de inbreuk die het meest wordt betwist in de politierechtbank van Halle. En dat werd vorige week opnieuw duidelijk. Bijna elke advocaat ging ofwel voor de vrijspraak, ofwel voor een herkwalificatie naar ‘het niet ter plaatse blijven’. Hoewel een vrijspraak bij vluchtmisdrijf niet gemakkelijk te verkrijgen is, slaagde een aantal advocaten er toch in. Zo kregen 3 vrouwelijke bestuursters geen boete voor vluchtmisdrijf.

Een vrouw die vorig jaar op 20 oktober in Halle tegen een zijspiegel was gereden en niets vermoedend doorreed, kreeg daarvoor geen boete voor vluchtmisdrijf. Ze verklaarde dat ze eerst niet goed wist of ze iets had geraakt, tot ze zag dat haar spiegel was ingeklapt. Alleen wist ze niet waar de aanrijding was gebeurd. De rechter oordeelde dat enkel de aanrijding was bewezen. De vrouw werd veroordeeld tot het betalen van een boete (120 euro). Voor vluchtmisdrijf werd ze vrijgesproken. Haar blanco strafblad speelde hier in haar voordeel.

In een andere zaak, opnieuw met een vrouw met een blanco strafblad als beklaagde, volgde ook een vrijspraak. Vorig jaar op 13 december was de vrouw in Groot-Bijgaarden betrokken bij een lichte aanrijding met verwaarloosbare schade. De fietser die de politie had verwittigd, verklaarde dat de bestuurster vermoedelijk niet wist dat ze een ongeval had veroorzaakt. Die verklaring bleek doorslaggevend voor de vrijspraak. Ze kreeg voor de aanrijding, en niet voor het vluchtmisdrijf, een boete van 120 euro.

Voor een derde geval van vermeend vluchtmisdrijf, ook met een vrouwelijke bestuurster met een blanco strafblad, zag de rechter voldoende twijfel om haar vrij te spreken. Een getuige zag haar op een parking in Dilbeek waar vorig jaar op 14 december een aanrijding plaatsvond. De vrouw viel uit de lucht toen de politie een paar uur later op bezoek kwam om haar wagen te bekijken. Deze had geen enkele schram of bluts, terwijl het aangereden voertuig een serieuze deuk vertoonde. Bovendien stond de getuige op verre afstand. De beklaagde ontkende wel niet dat ze was uitgestapt, maar dat was omdat ze als beginnend chauffeur wou controleren of ze haar manoeuvre wel goed had uitgevoerd.

Bereken zelf uw verkeersboete!

Dankzij de boetecalculator van Boetecalculator.be kan u onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod dat u mag verwachten berekenen. Het resultaat is gebaseerd op meer dan 3000 verkeersvonnissen.

 

 

 

0 Berichten

  Laat een bericht achter

   

  Login

  Welcome! Login in to your account

  Remember meLost your password?

  Don't have account. Register

  Lost Password

  Register