Politierechtbank Leuven – Kleur paal ondergeschikt aan inhoud verkeersbord met parkeerverbod

Leuvens politierechter Kathleen Stinckens veroordeelde een automobilist tot een boete van 60 euro omdat hij zijn wagen had geparkeerd op een plaats waar enkel lichte vrachtwagens mogen staan. Dat de kleur van de paal groengrijs was in plaats van het voorgeschreven oranje vond de rechter ondergeschikt.

Op 23 mei 2015 werd Guillaume P. (32) uit Schaarbeek in Leuven geverbaliseerd voor het negeren van het verkeersbord E9c. Dit bord bepaalt dat enkel lichte vrachtwagens en vrachtwagens mogen parkeren. De beklaagde vroeg de vrijspraak. Het bord was namelijk niet geplaatst op een oranje paal, zoals voorgeschreven in een artikel van de wegcode uit 1976. De rechter oordeelde dat de beperking van parkeren wordt bepaald door het bord, en niet door de kleur van de paal. “Het is niet de kleur die bepaalt wie wel en niet mag parkeren.”, aldus de rechter.

Volgens een omzendbrief uit 1977 is de kleur van de paal enkel belangrijk voor naderende bestuurders die slechts de achterkant van het bord kunnen zien. De rechter oordeelde wel dat de overheid er als goede huisvader over moet waken dat de eigen reglementen nauwkeurig worden nageleefd, en hield daar rekening mee bij het bepalen van de strafmaat.

Bereken zelf uw verkeersboete!

Dankzij de boetecalculator van Boetecalculator.be kan u onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod dat u mag verwachten berekenen. Het resultaat is gebaseerd op meer dan 3000 verkeersvonnissen.

 

 

 

0 Berichten

  Laat een bericht achter

   

  Login

  Welcome! Login in to your account

  Remember meLost your password?

  Don't have account. Register

  Lost Password

  Register