Rijbewijs en helm binnenkort verplicht voor snelle elektrische fietsen

De FOD Mobiliteit bevestigt dat zij die met een elektrische fiets rijden die een snelheid haalt van meer dan 25 kilometer per uur, vanaf 1 oktober een rijbewijs moeten kunnen voorleggen. Ook een nummerplaat en helm zullen dan worden verplicht. De regel is van toepassing op de zogenaamde speed pedelecs, elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur.

Naast type A en B krijgen ze een apart statuut binnen de bromfietsen. Een rijbewijs wordt dus verplicht. Het zal echter uitsluitend gaan om een theoretische proef, geen praktische. Vanaf 1 oktober zal ook een helm verplicht zijn, én een nummerplaat met registratie. En bovendien zal men een verzekering moeten nemen. Voor elektrische fietsen met een vermogen tot 250 watt en een maximale snelheid tot 25 kilometer per uur, verandert er niets. Zij die echter met een elektrische fiets tot 1.000 watt en met een maximumsnelheid tot 25 kilometer per uur rijden, moeten minimum 16 jaar oud zijn, hetzelfde geldt voor de speed pedelecs.

Bereken zelf uw verkeersboete!

Dankzij de boetecalculator van Boetecalculator.be kan u onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod dat u mag verwachten berekenen. Het resultaat is gebaseerd op meer dan 3000 verkeersvonnissen.

 

 

 

1 Bericht

  • Thomas Reply

    29 september 2016 at 16:37

    Het werd tijd, super gevaarlijk die dingen!

     

Laat een bericht achter

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember meLost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register